Publicerad 2022-04-13

Nyexade Kelly gör rollen som statiker till hennes egen

Sedan sex månader tillbaka jobbar Kelly som statiker/konstruktör på Weland Aluminium vilket gör henne till ett av våra senaste tillskott av medarbetare.

Som statiker/konstruktör utför Kelly framförallt hållfasthetsberäkningar på produkter för att säkerställa att de håller och uppfyller de dimensioneringskrav som finns.

– Tillsammans med ansvarig konstruktör diskuterar jag bland annat fram möjliga konstruktionslösningar för att få produkten att klara av de aktuella lasterna. Vid balkongjobb händer det också att jag åker ut till arbetsplatsen för att samla in information och de mått som krävs för att kunna konstruera de nya balkongerna, säger Kelly.

Även om det oftast inte är några problem att komma på en bra konstruktionslösning så är det inte alltid så lätt i verkligheten.  Lösningen ska inte bara uppfylla dimensioneringskraven utan den måste också fungera rent praktiskt, ekonomiskt och även estetiskt.

– Jag brukar tänka att det inte finns några problem som inte går att lösa men det handlar om att hitta den mest effektiva lösningen som funkar i både teorin och i praktiken och ibland kan det krävas ganska långa diskussioner med många idéer fram och tillbaka innan vi är överens om en lösning, säger Kelly.

I somras tog Kelly examen från högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik på Linnéuniversitetet och jobbet på Weland Aluminium är hennes första efter examen. Det som lockade henne att söka tjänsten som statiker/konstruktör var för att få använda sina mattekunskaper i praktiken. Matte har nämligen alltid varit ett av Kellys favoritämnen. Som nyexaminerad har det varit väldigt mycket nytt för Kelly att lära sig men hon har allteftersom blivit mer och mer bekväm i sin yrkesroll.

– Det har funnits gott om utrymme och tid för mig att växa in i rollen som statiker/konstruktör. Jag har kunnat hitta de sätt som jag gillar bäst att jobba på och det känns väldigt skönt att få göra min roll som statiker till min egen, säger Kelly.

När Kelly inte är på jobbet är hon allra helst ute i naturen där hon varvar skogspromenader med hunden eller matlagning i stormkök tillsammans med vänner. Semestern spenderar hon på klättrings- eller vandringsresor runtom i landet, gärna norrut!